Koronavírus: ČR zaznamenala najvyšší denný prírastok nakazených od konca júna

05.08.2020 Celý región

Praha 5. augusta (TASR) - V Česku pribudlo v priebehu utorka 290 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od konca júna. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v stredu ráno informoval spravodajský server iROZHLAS.cz.

Od vypuknutia epidémie tak v ČR zaevidovali už celkovo 17.286 infikovaných. Rastie tam aj počet aktuálne chorých, ktorých je teraz rekordných 5091. Najpostihnutejším okresom je aj naďalej Frýdek-Místek, ležiaci v juhovýchodnej časti Moravskosliezskeho kraja.

Celkovo v ČR dosiaľ zomrelo 383 ľudí, ktorí trpeli ochorením COVID-19. Z tohto ochorenia sa zároveň vyliečilo už 11.812 osôb, čo predstavuje takmer 70 percent spomedzi všetkých nakazených. V nemocniciach sa podľa najnovších údajov v súvislosti s nákazou lieči 123 pacientov, z toho 19 je vo vážnom stave.

Vyšší denný prírastok než v utorok zaznamenali hygienici len 28. júna, keď pribudlo 305 prípadov nákazy. V posledných dňoch v ČR pribudne za päť dní približne 1000 nakazených. To je rovnako ako na jar, keď bol v krajine núdzový stav a platili bezprecedentné obmedzenia voľného pohybu, podnikania i každodenných aktivít občanov.

Po zrušení plošných opatrení sa teraz zavádzajú sprísnené pravidlá, napríklad pre nosenie rúšok či konanie hromadných akcií, avšak len v miestach lokálnych ohnísk.

Najviac postihnutými okresmi sú po Frýdku-Místku Prachatice, Tábor, Praha a Praha-západ. Najmenej postihnutými sú, naopak, okresy Domažlice, Rokycany a Jeseník.
 

Maďarsko potvrdilo koronavírus u ďalších 11 ľudí, pribudla jedna obeť

Budapešť 5. augusta (TASR) - Nákazu vírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách v 11 prípadoch. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované uvedeným novým druhom koronavírusu, podľahol jeden starší chronicky chorý pacient. Počet potvrdených nakazených tak stúpol na 4564 a obetí na 599.

Podľa v stredu zverejnených údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu sa z ochorenia zotavilo 3431 osôb; aktuálne je infikovaných 534 ľudí.

Hospitalizovaných s COVIDom-19 je 72 pacientov, z nich sedem je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Uplynulý deň nepribudol v Budapešti ani jeden nakazený koronavírusom; naposledy sa tak stalo 23. júla.
 
 
 
 

Latinská Amerika eviduje najviac úmrtí na COVID-19 na svete

Londýn/Brazília 5. augusta TASR - Latinská Amerika v utorok prekonala Európu v počte obetí na ochorenie COVID-19 a stala sa tak oblasťou s najvyšším počtom úmrtí na toto ochorenie. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Novému koronavírusu podľahlo doteraz v krajinách Latinskej Ameriky viac než 206.000 ľudí, čo je zhruba 30 percent zo všetkých úmrtí na svete.

V Brazílii, ktorá je najviac zasiahnutou krajinou Latinskej Ameriky, doteraz zaznamenali 95.819 úmrtí na nový koronavírus. V druhej najzasiahnutejšej krajine v regióne - Mexiku - evidujú 48.869 úmrtí.

Šírenie ochorenia COVID-19 sa zrýchľuje aj v Kolumbii, Peru, Argentíne či Bolívii.

Latinská Amerika má od minulého týždňa aj najvyšší počet infekcií novým koronavírusom na svete. V pondelok ich bolo podľa agentúry Reuters už viac než 5 miliónov.

Doteraz sa novým koronavírusom na svete nakazilo viac ako 18.4 milióna ľudí. Ochoreniu COVID-19 celosvetovo podľahlo približne 689.000 ľudí.
 
 
 

Austrálsky štát Viktória má rekordný počet nových úmrtí na COVID-19

Melbourne 5. augusta (TASR) - Austrálsky štát Viktória hlásil v stredu 15 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu. Od prepuknutia pandémie je to v tomto druhom najľudnatejšom austrálskom štáte vôbec najvyšší denný prírastok obetí. Medzi novými obeťami je aj muž-tridsiatnik, informovala agentúra AFP.

Viktória je v rámci Austrálie vôbec najzasiahnutejším štátom. Obzvlášť zlá je situácia v tamojšej metropole Melbourne, ktorá je zároveň druhým najväčším austrálskym mestom a denne v nej pribúdajú stovky nakazených - vrátane 725 nových prípadov, ktoré z mesta hlásili v stredu.

Počet infikovaných tam stále narastá aj napriek prísnym obmedzeniam, ktoré sú v platnosti už takmer mesiac.

Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews v stredu na tlačovej konferencii informoval, že medzi najnovšími obeťami nákazy je aj jeden tridsiatnik. Dvanásť nových úmrtí zase podľa jeho slov súvisí s domovmi dôchodcov.

V Melbourne sa vírus závratne rýchlo rozšíril práve v takýchto zariadeniach s opatrovateľskou starostlivosťou, v súvislosti s ktorými tam momentálne evidujú takmer 1500 aktívnych prípadov nákazy.

V Melbourne je od 23. júla povinné nosiť na verejnosti rúška, prípadne mať iným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty. Od uplynulej nedele zároveň platí v meste nočný zákaz vychádzania, a to v čase od 20.00 a 05.00 h miestneho času. Od polnoci zo stredy na štvrtok sa v meste zatvoria všetky prevádzky poskytujúce iné než len základné tovary.

Andrews v stredu oznámil, že v austrálskych nemocniciach sa budú "až do odvolania" vykonávať len tie najnaliehavejšie operácie. "Najrýchlejšie musia byť ošetrení najviac chorí pacienti... je to poľutovaniahodné rozhodnutie, je však veľmi dôležité pre zachovanie dostatočnej kapacity celého nášho systému zdravotníctva," dodal.

Austrália dosiaľ v súvislosti s novým koronavírusom celkovo zaznamenala viac než 19.000 prípadov nákazy a 247 úmrtí.

Samotný štát Viktória sa podarilo účinne izolovať od zvyšku krajiny. Jeho obyvatelia majú okrem niekoľkých stanovených výnimiek zakázané štát opustiť. V zvyšných austrálskych štátoch pribúda denne len málo nových prípadov nákazy, prípadne žiadne.
 
 
 

Švajčiarsko zaviedlo 10-dňovú karanténu pre cestujúcich zo Španielska

Zürich 5. augusta (TASR) - Švajčiarsko zaradilo Španielsko na zoznam krajín, pre ktoré platí povinná 10-dňová karanténa. Dôvodom je snaha zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. S odvolaním sa na švajčiarske úrady o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Patrick Mathys z Federálneho úradu pre verejné zdravie (FOPH) na brífingu v Berne spresnil, že toto nariadenie nadobudne účinnosť v sobotu. Netýka sa to Baleár a Kanárskych ostrovov.

Povinnú 10-dňovú karanténu budú musieť po návrate podstúpiť už aj cestujúci z Rovníkovej Guiney, Bahám, Singapuru, Rumunska, z územia Sint Maarten, ako aj z ostrovného štátu Svätý Tomáš a Princov ostrov.

Švajčiarsko z karanténnej povinnosti vyňalo Rusko, Azerbajdžan a Spojené arabské emiráty.
 
 

V belgickej továrni na mäso sa šíri nákaza nového koronavírusu

Brusel 5. augusta (TASR) - Stovky pracovníkov v továrni na spracovanie mäsa vo flámskom meste Staden boli v stredu umiestnené do karantény potom, ako v jej priestoroch boli identifikované viaceré pozitívne prípady nového typu koronavírusu.

Okolo 225 pracovníkov bolo poslaných do domácej karantény po tom, čo u 18 zamestnancov firmy Westvlees v západoflámskom meste Staden boli potvrdené pozitívne nálezy na Covid-19. Všetci zamestnanci s pozitívnym testom pracovali na oddelení rezania mäsa, potvrdil zástupca spoločnosti Westvlees pre denník Het Nieuwsblad. Vedenie firmy zatiaľ neinformovalo o národnosti zamestnancov, ktorí musia byť izolovaní.

Spoločnosť spresnila, že interný systém sledovania potenciálne chorých osôb im umožnil lokalizovať ohnisko nákazy, a firma rozhodla, že celé oddelenie podstúpi domácu karantény po dobu najmenej jedného týždňa. Podľa slov produktového manažéra firmy Manuela Goderisa k infikovaniu zamestnancov došlo potom, ako niektorí z nich prišli nakazení už z domu.

Firma Westvlees nevylúčila, že počet pozitívnych náletov môže byť vyšší, lebo ešte stále sa čaká na výsledky testov ostatných zamestnancov.

Podľa denníka The Brussels Times ide o podobný prípad, k akým už došlo v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Holandsku, Spojenom kráľovstve či USA, keď sa nový typ koronavírusu objavil na bitúnkoch a v prevádzkach na spracovanie mäsa krátko po návrate zamestnancov z domácej karantény. Denník pripomenul, že hlučné pracovné prostredie bitúnkov a závodov na spracovanie mäsa núti pracovníkov zvyšovať svoje hlasy alebo kričať, čomu ochranné rúška zabraňujú. Zamestnanci týchto prevádzok pracujú celé hodiny v uzavretých, vlhkých a slabo vetraných priestoroch, čo pomáha pri rozšírení vírusu, ak sa dostane do pracovného tímu. Okrem toho rozostavenie výrobných liniek a vôbec celková organizácia práce v továrňach na spracovanie mäsa neumožňujú zamestnancom vždy dodržiavať usmernenia týkajúce sa predpísanej fyzickej vzdialenosti medzi osobami.

Nové ohnisko nákazy prispeje k rastúcim prípadom nového typu koronavírusu v Belgicku. V utorok úrady zaznamenali 334 nových prípadov nákazy, čo znamená, že od vypuknutia epidémie sa nakazilo celkom 70.648 osôb. Úrady však znepokojuje najmä nárast nových hospitalizácií súvisiacich s Covid-19. V utorok to bolo 22 nových pacientov, v uplynulom týždni bola miera hospitalizácií na úrovni 22,7 osôb na deň, čo znamená 27-percentný nárast prípadov voči predminulému týždňu. Na chorobu Covid-19 zomrelo celkom 9852 osôb.
 
 

New York zriadi kontrolné stanovištia na vstupných bodoch do mesta

New York 5. augusta (TASR) - Americké mesto New York zriadi kontrolné stanovištia na kľúčových vjazdoch do mesta. Cieľom je zaistiť dodržiavanie štátnych epidemiologických opatrení cestujúcimi, informoval v stredu primátor Bill de Blasio, ktorého citovala agentúra AFP.

Cestujúci z 35 amerických štátov vrátane Floridy či Texasu sa po príchode do štátu New York musia podrobiť dvojtýždňovej karanténe. Všetci títo ľudia budú povinní vyplniť formulár, ktorý úradom pomôže vo vystopovaní ich kontaktov v prípade infekcie. Tento formulár už musia vyplniť všetky osoby prichádzajúce na newyorské letiská. V prípade, že tak neurobia, im hrozí pokuta vo výške 2000 dolárov (1680 eur).

De Blasio oznámil, že bezpečnostné zložky začnú návštevníkov New Yorku monitorovať od štvrtka.

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v štáte New York už viac ako 32.000 ľudí.

Mesto New York bolo v marci a apríli epicentrom pandémie v Spojených štátoch, šírenie sa však podarilo do veľkej miery dostať pod kontrolu.
 
 

Kanárske ostrovy preplatia turistom náklady spojené s koronavírusom

Madrid 5. augusta (TASR) - Regionálna vláda španielskych Kanárskych ostrovov v stredu oznámila, že preplatí turistom všetky náklady spojené s koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Do týchto nákladov patrí možné predĺženie pobytu na ostrove v prípade karantény alebo náklady na zdravotnú starostlivosť.

Opatrenie začne platiť tento týždeň a je prvé svojho druhu v Španielsku.

Regionálna vláda sa snaží povzbudiť turistov k príchodu na ostrov po tom, čo Británia zaradila Španielsko na zoznam vysoko rizikových krajín. Všetci ľudia, ktorí sa vrátia do Británie zo Španielska, sa musia podrobiť dvojtýždňovej karanténe. K podobnému kroku pristúpilo aj Švajčiarsko, ktoré ale z tejto povinnosti vyňalo cestujúcich z Kanárskych a Baleárskych ostrovov.

Opatrenie by malo platiť jeden rok.

"Pomôže to ekonomickému zotaveniu súostrovia," uviedla Yaiza Castillová, ministerka cestovného ruchu, priemyslu a obchodu v regionálnej vláde Kanárskych ostrovov.

Španielsko v stredu zaznamenalo 1172 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najväčší denný prírastok od uvoľnenia opatrení.
 
 

Amsterdam a Rotterdam nariadili v niektorých častiach povinné rúška

Amsterdam 5. augusta (TASR) - Holandské mestá Amsterdam a Rotterdam v stredu zaviedli povinné nosenie rúšok v niektorých rušných častiach mesta vrátane známej amsterdamskej uličky lásky Red Light District. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

"Začíname s týmto experimentom, pretože sa obávame zvyšujúceho sa počtu koronavírusových infekcií," uviedla mestská rada v Amsterdame.

"Rúška sú povinné v preplnených a rušných oblastiach a tam, kde iné opatrenia nefungovali alebo nemali priaznivé ekonomické následky," píše sa vo vyhlásení mestskej rady.

Napriek tomu, že mestskí pracovníci rozdávali v stredu rúška zadarmo a dodávka s reproduktormi i polícia ľudí upozorňovali, nie všetci rešpektovali nové opatrenia, najmä v oblasti Red Light Districtu. Mnohí sa po meste prechádzali bez ochrany tváre a policajti ľudí len varovali a nedávali im pokuty, píše AFP.

V prístavnom meste Rotterdam polícia v stredu zastavila skupinu demonštrantov, ktorí proti novému opatreniu chceli protestovať, uviedli holandské médiá.

V Holandsku sa za uplynulý týždeň počet nových prípadov nákazy v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zdvojnásobil. Krajina tak doposiaľ zaznamenala vyše 55.000 prípadov, z toho približne 6150 úmrtí.
 
 

Vyberte región